2021. január 19., kedd

A halál angyala

 

Két angyalka ült egy ember vállain. Az egyik a jobb, a másik a baloldali vállon. Látszólag különböznek, de egyvalamiben megegyeznek. Mindkettő az emberi élet őrangyalának nevezi magát.
- Az abortusz alapvető emberi jog - kezdi traktálni a baloldalt ülő angyal az embert-, mindenkinek joga van eldönteni, hogy a saját testével mit tesz. 
- Gyilkosság! - förmedt rá a jobboldali angyal.
- A magzat bizonyos időintervallumon belül még nem nevezhető embernek, még nem él! Ez tudományos konszenzus. 
- Ne higgy neki – kezdett a jobboldali suttogni az ember fülébe-, a fogantatás pillanatában a lélek már testet ölt. „Ne ölj!” – ez az egyik fő parancsolat.
- Képmutató! – szólt át a túlvégről a baloldali angyal-, akkor miért örvendezel minden hírnél, ha hallod, hogy az USA-ban kivégeztek egy gyilkost? Vagy követeled, hogy vezessék vissza ott is, ahol már eltörölték, ha történik valami szörnyűség?
- Az egészen más helyzet! – szabadkozott a másik angyal-, ez egy speciális helyzet, nem mond ellent Isten akaratának. Tudok mutatni egy tucat pár évszázados keresztény teológiai levezetést...
- Badarság! A Biblia kifacsarása. Bocsáss meg az ellened vétkezőnek, szeressétek ellenségeiteket…hallottad már ezeket? Mindenkinek jár új esély. Mindenki képes változni. Isten bárkit, bármikor képes teljesen új emberré tenni, bármit is tett. 
- Szentimentális locsogás! Sehol nem írja a Biblia, hogy a halálbüntetés bűn lenne, pedig bevett szokás volt akkoriban. Mégsem tért ki rá.
- Az abortuszra sem tért ki – vágott vissza a baloldali-, honnan veszed ezt a fogantatástól ott a lélek dolgot?
- Nincs jogod eldönteni Isten helyett, ki születhet meg és ki nem!
- Nincs jogod eldönteni Isten helyett ki haljon meg és ki nem!
- Nem muszáj alkalmazni, elég ha csak a ténye visszatartó erőként hat.
- Ha az állam kezébe ilyet adsz szerinted nem használhatja rosszul? A nácik hány tisztességes embert végeztek ki így?
- A nácik gyilkoltak utoljára az alapján, hogy eldöntötték ki minősül embernek és ki nem, ahogy te teszed a magzattal!
Az ember pedig hosszan hallgatta még vitájukat. Töprengett, hogy bár mindkettő az emberi élet védelmezőjének kiáltotta ki magát, egyik esélyt sem akart adni egyeseknek az életre, a másik pedig kegyelmet nem akart adni, annak, aki súlyosan vétkezett. Mindkettő a halál angyala volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése