2016. február 16., kedd

Hegyi István- Pozitív gondolkodás

"Új Bábelt élünk, a fogalmak pokoli zűrzavarát.
Gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét." – Karinthy Frigyes


Pozitív gondolkodás hazugsága

A mai kaotikus világban nagy divattá vált a dolgok tiszta jelentését megmásítani, hamis köntösben tálalni a társadalom számára. Mondhatni ez a hatalom egyik fő mestersége, amely nagy sikereket tud elérni a világ feje tetejére való állításában.
A világunkban zajló egyre nagyobb zavarosságban a pozitív gondolkodás jelentése sem bújhat el ezen, hatalmi mesterség alól. Miért is bújna ki, hiszen nagyon is előnyös a hatalom számára.
Nagyon sokan nem kezelik helyénvalóan ennek az iránymutatását.
A pozitív gondolkodás gyakorlati felhasználói többségében úgy tartják, hogy a szép dolgokat szabad csak észrevenni az életben, mert ez jelenti a boldogság és a siker kulcsát. Minden negatív tényezőt ki kell zárnunk az életünkből. Ezekkel ne is törődjünk. Az általánosítás elkerülése érdekében többségében alatt magát az erre épülő ipart és annak követőit értem és nem azon keveseket, akik még helyén kezelik ennek a jelentését.
A hatalom itt is ugyanazt tette, mint sok másutt. Ha valamit nem tudsz lejáratni, vagy felmorzsolni, akkor állj az élére és tereld azt el hamis irányba.
Többek között ez az egyik okozója annak, hogy az emberek nem veszik észre, hogy mi folyik körülöttük, mi történik a világban.

Ezzel a gondolkodásformával az a probléma, hogy attól, hogy a negatív tényezőket kizárjuk az életünkből, azok még megtörténnek. Csupán nem veszünk róla tudomást. Ha pedig egy problémáról nem veszünk tudomást, az csak dagad és dagad, mígnem akkorára nő, hogy mindent felfal maga körül, mint Fenrir a farkas a skandináv mitológiából. Itt bizony Fenrir a farkas a világ összes problémája egybevetve, amelyet az emberek azzal táplálnak, hogy nem vesznek róla tudomást. Hagyják nőni. Fenrir ,a hatalmasra nőtt farkas pedig felfal majd mindent. A mitológiában csak Odint és a lovát, a mi esetünkben viszont az egész társadalmat.

Úgy vélem, hogy amit ma pozitív gondolkodásnak tulajdonítunk valójában nem más, mint önzőség és vakság.
Becsukjuk a szemünket így nem látjuk kellőképpen a dolgok valódi tényállását.
Merthogy élhetjük az életünket, csak a szépet észre véve, a problémák ott lapulnak az árnyékban és egyre csak szaporodnak.
A pozitív gondolkodásnak nevezett ferde iránymutatással pedig hátat fordítunk ezeknek. Ez pedig nem megoldás, hanem csak olaj a tűzre.
Úgy tartom, hogy egy problémának nem hátat fordítani kell, hanem szembenézni vele és orvosolni azt.
Nem ezt tesszük. Mert a pozitív gondolkodás mást mond. Ha sikeres és boldog akarsz lenni, akkor ne vegyél róluk tudomást, különben boldogtalan és sikertelen leszel. Érezni lehet egyfajta fenyegető zsarolást ebben az értelmezésben. Gondolkodj pozitívan különben te is a süllyesztőben végzed. Ne foglalkozz másoknak a nyomorával, éld a saját életedet. Ők azért végezték így, mert nem képesek a pozitív gondolkodásra, saját nyomoruk okozói. Az már fel sem merül bennük, hogy valójában az elnyomó hatalom szenvedői, kiszolgáltatottjai.
A hatalom önző, ezért ez az ördögi gépezet futószalagon gyártja az önző embereket. A hatalom negatív szellemisége ráragad a befolyásolható emberekre.

Karinthy jól mondta. Megrontották a szavak becsületét. Pozitív gondolkodás címén bélyegzik meg a lényegében negatív gondolkodást és negatív jelzővel illetik azt, amelynek tartalmában pozitívnak kellene, hogy legyen. Feje tetejére állították a fogalmak gyakorlati jelentését. Mint ahogyan az ördög állította feje tetejére a keresztet és úgy a világot is.
Úgy tartják azok, akik saját állításuk szerint pozitívan gondolkodnak, hogy aki lázad (és itt nem fegyveres, hanem szellemi lázadóra gondolok az ész és értelem útján) az negatívan gondolkodik, mert lázadás abból fakad, hogy észreveszi a világban az egyre gyülemlő problémákat és káros tényezőket. Képes látni azt a sok szépet és jót, ami lehetne, ha tennénk érte. Ennek fényében pedig szeretne tenni ellene valamit, jótét lelkéből fakadóan.
A pozitív gondolkodás elferdítése egy pusztító hazugsággá nőtte ki magát.
Valójában tehát pont az gondolkodik pozitívan a mai világban, aki észreveszi a problémákat és felismerve az igazságot, bátran, árral szemben kiáll és megvédi azt. Ezt pedig negatív gondolkodásnak bélyegzik meg.
Vissza kell adni a szavak igazi becsületét. Tehát nem azt kellene tenni, hogy nem vesszük észre a világunkban zajló negatív történéseket, hogy nem foglalkozunk mások problémáival, a környezetünket ért káros hatásokkal. A pozitív gondolkodásnak nem azt kellene jelenteni, hogy becsukjuk a szemünket, hogy nem veszünk tudomást a dolgok valódi állásáról, és hogy csak az önző kis kényelmünknek szenteljük az életünket.
Példának okáért, gondoljunk csak, mi lenne, ha egy szerelő nem venné észre a hibákat és nem törné magát azon, hogy megjavítsa azokat. Csak azt venné észre, ami jól működik. Igencsak nem menne semerre az a jármű és hamar a roncstelepen végezné.
Becsületes jelentése az kellene, hogy legyen, hogy felismerjük az életben a problémákat és pozitív hozzá állással szembe nézünk velük. Pozitív teremtő hozzáállással megoldásokat keresünk a problémákra. Ez a hozzáállás pedig meghozná a gyümölcsét. Nem véletlen tehát, hogy a hatalom rátette a kezét erre és nem kímélve pénzt és időt, próbálja annak jelentését az emberek fejében félrevezetni.

Manapság ennek fényében egyre többen élik az életüket úgy, hogy nem vesznek tudomást a problémákról így nincs is tiszta rálátása, hogy mekkora szakadék felé tart a világ. Egyes embereknek fontosabb a saját maga kényelme, mint hogy bármivel is szembenézzen, mert tévesen értelmezik ennek a jelentését.


Én azt mondom, hogyha nem nézünk szembe gyorsan a problémákkal, ha a többséget a saját boldogsága, kényelme jobban mozgatja, mint a világunk sorsa akkor előbb utóbb a problémák oly hatalmasra nőnek majd, hogy nem lesz a világon olyan zug, ahová bárki is elrejtőzhet majd egy kis boldogságért. Az egyetlen boldogság útja a szellemi lezüllés lesz, ahol a végletekig lebutított, futószalagon gyártott, egyéniségüket vesztett öntudatlan rabszolgák boldogok lesznek és kiszolgáltatottak, egy Orwelli világban, mert fogalmuk sem lesz, hogy mi folyik a színfalak mögött. Ezen jövőkép felé száguldunk padlógázzal.

Átesni a ló egyik másik túloldalára, sem egészséges. Meg kell találni az egyensúlyt. Tehát észrevenni a világban történő negatív tényezőket nem azt jelenti, hogy csak a rosszat szabad észrevenni, vagy csak a jót. Meg kell tanulnunk egyaránt észrevenni mindkettőt. A jó dolgok szépségét élvezni, a rossz dolgokat pedig orvosolni és így fog a világ egészségesen működni.


Fel kell ismernünk az alkotóerőnket és szép dolgokat teremteni a világban, nem csak a saját magunk portáján, hanem ha erőnkből telik, akkor mások portáján is segítséget nyújtani, ha más nem is egy helyes iránymutatással. Fel kell ismernünk a problémákat és az abszolút igazságot. A problémákra megoldásokat keresni, az igazságot pedig védeni. Ez az igazi pozitív gondolkodás.
Hegyi István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése