2019. június 20., csütörtök

Buddhista szocializmus

Bizonyára hallottatok már a keresztényszocializmusról. Viszont a buddhista szocializmusról?
“Nézzük meg a madarakat: láthatjuk, hogy csak annyit esznek, amennyit a hasuk elbír. Annál többjük nincs, mivel nincsenek magtáraik. Nézzük meg a hangyákat és a bogarakat: ők csak ennyire képesek. Nézzük a fákat: a fák csupán annyi táplálékot és vizet szívnak fel, amennyit a törzsük tárolni képes, annál többet nem képesek befogadni. Emiatt egy olyan rendszer, amelyben az emberek nem rondíthatnak bele mások jogaiba és nem rabolják el mások tulajdonát, teljesen természetes és a természettel harmóniát képez.”
Bhikkhu Buddhadasza, aki a “dharmikus szocializmus” kifejezést megalkotta.

Úgy tűnik ezt a jelenséget maga a dalai láma is támogatja. Azonban úgy, hogy megjegyzi azt, amiről több esetben is született írás illetve egy vlog is, nevezetesen, hogy a Szovjetunió által megismertetett kommunizmus, valójában nem is volt kommunizmus.
"Az összes modern gazdasági elmélet közül a marxizmus épül morális elvekre, míg a kapitalizmust főleg a növekedés és a jövedelmezőség érdekli. (…) Számomra a Szovjetunió korábbi rendszerének bukása nem a marxizmus bukása volt, hanem a zsarnokságé. Emiatt még mindig félig marxistának, félig pedig buddhistának tartom magam." 

(Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma)



1 megjegyzés:

  1. Én maradok a Bibliánál. Miért? Mert ismerem. Igen, az ismeretlen Bibliát. Azt is ismerem belőle, amit 1800 éve tanítanak belőle, és azt is, amit 1800 éve elhallgatnak belőle. Pedig bárki kezébe veheti, a cikk írója is.
    Miért nem leszek buddhista? Mert más világ, más földrész, már kultúra, aminek nem ismerem sem az erényeit, sem az árnyoldalait, IGEN, az árnyoldalait nem ismerem. Csak azokat a kimazsolázott részeket, amiket kiragadva a nagy egészből, elénk tesznek. Az egzotikus érdekes ugyan, de csak benne élve lehet igazán megismerni. Ezért maradok a Bibliánál, mert ezt már ismerem.
    Csupán arra van szükség, hogy az 1800 éve helytelenül tanított Bibliát a maga valójában ismertessük és ismerjük meg.

    VálaszTörlés